Cum ajungem în Serbia
În Serbia poți ajunge cu mașina sau cu avionul. Depinde ce îți dorești să vizitezi și din care zonă a României pornești.
Cu mașina va trebui să folosiți unul din punctele de trecere a frontierei de pe teritoriile județelor: Mehedinți, Caraș-Severin sau Timiș.
Iar dacă alegeți varianta cu avionul ajungeți de la București la Belgrad în mai puțin de doua ore.
Pentru a intra pe teritoriul Serbiei cetățenii români au nevoie doar de cartea de identitate.
În acest articol vă propun o călătorie de o săptămână cu mașina. Dacă alegeți să ajungeți în inima Serbiei cu avionul, puteți închiria o mașina. Vecinii noștri sunt pregătiți pentru turiști.
Serbia, micuța țară aflată la granița de vest a României este o adevărată destinație de vacanță.
Fie că îți dorești să te plimbi pe străzile liniștite ale orașelor de munte, fie că vrei să te înfrupți din bunătățile specifice bucătăriei locale, să te relaxezi în băile lor termale, sau să admiri Belgradul în timp ce te plimbi cu barca pe râul Sava, alegerea îți va fi răsplătită pe măsură. Serbia ascunde comori la tot pasul.
Novi Sad, oraș Capitală Europeană a Culturii în 2022, te imbie la plimbări lungi pe malul Dunării. Străzile din centru, frumos lustruite sunt împânzite cu artisti stradali, cafenele și restaurante cochete, iar evenimentele culturale sunt pentru toate gusturile. Cafeaua este bună, prețurile la mâncare și tarifele la cazare sunt mai mult decât decente. Practic nu există motive să nu vizitezi acest oraș.
Cetatea Petrovaradin, peste pod de Novi Sad, a fost conservată extraordinar deși piatra de temelie a fost pusă în anul 1692. De atunci a suferit nenumărate modificări ajungând ca astăzi să adăpostească un hotel. cafenele și un restaurant.
Așezată pe cel mai înalt punct din zonă, cu silueta sa impunătoare, cetatea atrage anual sute de mii de turiști care vin aici să îi descopere istoria, să se bucure de natură, dar și de superba vedere pe care o au asupra fluviului și asupra orașului.
Satul Petrovaradin de la baza cetății este și el superb și merită fiecare urmă de pas ce o vei lăsa acolo.
Orașul Sremski Karlovici este considerat oraș muzeu. Pitorescul orășel este un important pol al ortodoxiei din Serbia. Aici sunt așezate numeroase instituții de învățământ. Iar importantele clădiri spun povești de pe vremea Imperiului Habsburgic. Dar printre atâtea clădiri impunătoare zărim și o fântână despre care se spune că face minuni. Fetele nemaritate vin aici, beau apa și apoi își vor cunoaște sortitul. De-a lungul timpului minunile s-au întâmplat, iar acum, vin aici oameni din diverse locuri ale lumii pentru ca visul lor să se împlinească.
Vrnjacka Banja este o importantă stațiune balneară. Apele cu efect curativ sunt principala atracție atât pentru sârbi, cât și pentru turiștii din țările vecine, dar și din Vestul Europei. Micuța și cocheta localitate de munte impresionează și prin frumosetea sa naturală. Clădirile sunt frumos îngrijite, parcurile amenajate, albia pârâului micuț ce brazdează localitatea este marginită de copacii bătrani aceștia formând o coroană asemenea unui tunel viu, dar și colorat în funcție de noanțele pe care natura decide să le aștearnă asupra-i.
Podul iubirii încărcat cu lacăte, dar mai mult de atatâ încarcat cu povești de iubire și cu speranțe face din Vrnjacka Banja un loc de recreere, contemplare și relaxare pentru oamenii de toate vârstele.
Iar apa tămăduitoare se poate consuma gratuit în condiții civilizate, pentru asta fiind amenajat un loc special. Tu trebuie să mergi doar cu sticla sau cu paharul.
Stațiunea Kopaonik este cea mai mare stațiune de schi din Serbia și una dintre cele mai mari din aceată partea a Europei. Așezată pe muntele cu același nume și cu vechime în sporturile de iarnă, aici întâlnim cele mai bune pârti de schi, cu sisteme moderne de producere a zăpezii artificale. O pârtie artificială a fost instalată aici pentru ca lipsa zăpezii să nu fie un impediment pentru cei care își doresc să schieze indiferent de condițiile climatice. Condițiile pentru iubitorii sporturilor de iarnă sunt la cel mai înalt nivel.
Unitățile de cazare de 5 stele în care te bucur pe lângă calitatea ireproșabilă a cazării și de facilitățile precum spa, tratamente cosmetice având la bază plante culese direct de pe munte. Restaurante ce pregătesc și servesc produse de calitate superioară.
Koaponik este mai mult decât o stațiune montană, este și cel mai important centru de conferințe din Serbia, dar și locul în care foarte mulți sportivi aleg să își facă pregătirea.
După coborârea de pe munte putem opri la Jošanička Banja unde putem vizita Muzeul Milunka Savic. Muzeul a fost construit în onoarea celei care a fost asemanată cu Ioana d’Arc fiind eroina sârbilor în Primul Război Mondial.
Localitatea este de asemenea și un important centru balnear. Apropierea de Kopaonik face ca aceast frumos orășel să fie aleas de cei care doresc să se bucure și de munte, dar mai ales de băi și aleg să se cazeze aici urcând pe munte doar pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Mănăstirea Studenica este situată în apropiere, iar o vizită aici trebuie făcută. Diferită de majoritatea lăcașelor de cult, unică atât prin formă cât și prin istoria-i, mănăstirea Studenica așezată pe malul râului cu același nume a fost închinată Maicii Domnului. Istoria sa incredibilă urmează să v-o povestesc într-un articol separat.
Cam atât în acest articol, sper că v-am trezit interesul și veți pune pe lista cu locurile pe care urmează să le vizitați și Serbia. Urmatorul articol va fi despre Belgrad.