Poveștile nescrise ale Serbiei prind viață în satele care până nu de mult erau uitate. Speranța a prins contur atunci când o mână de oameni a crezut în potențialul turistic al acestor comori uitate sub negura timpului.
Maglić Grad este un exemplu de, DA, se poate.
Aici, greu, dar sigur, sunt șlefuite constant comorile ascunse sub negura timpului și sunt transformate de voluntari în adevărate diamante care vor împodobi turismul rural din vestul Serbiei.
Practic un tânăr visător, dar pragmatic, Milos Sretenovic, a pus bazele taberelor de voluntari Maglić Grad.
Misiunea voluntarilor adunați din lumea întreagă este aceea de a *reconstrui* ceea ce cândva a fost orașul Maglić. Colibile, rând pe rând sunt restaurate și pregătite pentru oaspeți.
Iar ca totul să aibă un aer de mistic chiar la baza muntelui a fost organizată o tabără de creație.
Tineri din lumea-ntreagă s-au unit și fac aici ceea ce nu s-ar fi reușit altfel. Renovează voluntar tot ce se poate renova. Proiectul este susținut din donații și totul este făcut parcă să sfideze regula generală care spune că totul costă, iar dacă nu ai bani nu poți să faci nimic.
Pe acești tineri minunați i-am găsit la prima colibă așezată deasupra taberei de la baza muntelui despre care povesteam mai sus. Au renovat-o în întregime, iar acum o parte dintre ei erau așezați la umbră lucrându-și fiecare opera de artă pe care o transpunea în realitate, iar cealaltă parte era preocupată să socializeze cu vizitatorii.
Cum am ajuns noi în acest paradis? Am fost aduși de reprezentanții Organizației de Turism Raska.
Reprezentanții acestor organizații sunt implicați activ în viața turistică a zonelor pe care le au în administrare, cunosc tot și sunt întotdeauna lângă cei care activează în acest domeniu.
Prin acțiuni constante care au ca scop încurajarea și susținerea activităților din turism, Serbia își croiește drumul spre ceea ce se va finaliza ca fiind destinație mondială în turismul rural.
Fotografii: Claudiu VATAU