Așezată la capătul României, acolo unde Dunărea îmbrățișează marea, localitatea Sulina este cel mai estic oraș al țării. Aici nu doar Dunărea îmbrățișează marea, aici și oamenii s-au îmbrățișat unii pe alții, și-au îmbrățișat tradițiile și obiceiurile și astăzi conviețuiesc într-o armonie extraordinară, respectându-se, înțelegându-se și ajutându-se reciproc.
În Delta Dunării aveam cea mai mare diversitate prin multiculturalitate de pe întinsul întregii țări.
Războaiele, comerțul ori alte situații au adus aici oameni din diferite părți ale lumii. Astăzi, în satele răsfirate printre dunele de nisip regăsim comunități de ruși lipoveni, ucrainieni, turci, urmași ai nemților, englezilor, cazacilor, italieni și evident români. Fiecare a venit cu ceva propriu, unic, și nimeni nu a încercat să îi schimbe. Toți s-au acceptat reciproc și s-au bucurat împreună. Acum ei sunt o singură comunitate, sunt oamenii deltei și toți vorbesc limba română.
Cum este Sulina?
Sulina este unică. Este o localitate micuță, nu se poate numi oraș, este mai degrabă un sat mai mare. Are câteva străzi, vreo 6, pe care sunt așezate alandala case vechi, case foarte vechi, dar și case noi, unele fiind unități de cazare. Atmosfera este unică și simplă, cumva, parcă m-aș fi întors în timp. Oamenii sunt simpli, își păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile, merg la biserică, își cinstesc înaintașii. Până și discoteca îmi amintește de cea din satul bunicii.
Faleza este locul în care turiștii își petrec cel mai mult timp, se plimbă, stau la terase, admira valurile și bărcile, se relaxează.
Poveștile sunt multe și dese. De la povestea uzinei de apă până la poveștile despre pirați nu este cale lungă, dar asupra lor voi reveni.
Nu știi ce să alegi? vrei în Deltă sau la mare?
Alegi Sulina! Pentru că Sulina are port la Dunăre și plajă la mare. Fiind fix la gura de vărsare a Dunării în mare este alegerea ideală pentru cei care își doresc să îmbine cele două destinații într-o singură vacanță.
Lucrurile se așează foarte simplu aici. În ziua în care vrei să mergi pe canalele înguste și pline de minunății ale Dunării doar cobori pe faleză și îți alegi una din excursiile pe care barcagii le organizează (pancartele pe care sunt detaliate excursiile și prețurile împânzesc faleza).
Tariful unei excursii cu barca pe canalele Dunării variază între 60 și 150 lei/persoană, depinde cât de departe vrei să mergi și câte ore durează, adesea este inclusă și masa de prânz.
În ziua în care vrei să faci plajă și să te scalzi în apele mării, pur și simplu, mergi la mare. Cu taxi ajungi în câteva minute (12 lei), pe jos probabil faci 20 minute. Pe plajă sunt terase, iar nisipul este fin, fin, adică cel mai fin nisip din țară. În apropierea plajei poți întâlni căluți sălbăticiți, o adevărată atracție pentru cei care iubesc animalele și se bucură de libertatea acestora.
Cum ajungem la Sulina?
La Sulina nu este nici greu, dar nici ușor de ajuns. Depinde ce mijloc de transport alegi. Dar să le luăm pe rând.
Dacă alegi să mergi cu mașina proprie atunci trebuie să știi că firmele care fac transport Tulcea – Sulina au parcare privată în care poți să lași autoturismul până la întoarcerea din vacanță
Pentru detalii puteți apela la cei de la Travel Delta Star.
Dacă alegi mijloacele de transport în comun atunci cel mai simplu este să ajungi la București.
Din București poți lua microbuzul de la Gara Basarab, cursă directă Tulcea, detalii pe Autogari.ro și ai rezolvat jumătate din drum.
În Tulcea, pe faleză sunt barcagii care asigură transportul în zonă. Puteți alege, la fel, o cursă cu Travel Delta Star, sau o cursă de la Navrom Delta, dar diferența de preț între cursele private și cea de la Navrom înclină clar balanța spre cursele private care sunt mult mai rapide și mai dese.
Tarife 2022: preț bilet turist Tulcea – Sulina 60 lei
Unde ne cazăm în Deltă?
Delta este pentru toată lumea!
Plecând de la premisa mai sus menționată, Delta chiar este pentru toată lumea. Cea mai ieftină variantă de cazare o găsim la casele tradiționale clasificate la două sau trei margarete, iar de aici în sus găsim unități de cazare până la 5 stele. Cazare în Delta Dunării găsești aici.
Ce mâncăm în deltă?
Peste tot găsim preparate din pește, foarte diversificate, un adevărat răsfăț. Dar dacă nu dorești pește, nu este nici o problemă, bucătarii sunt meșteri desăvârșiți și fac minuni din oricare tip de carne sau legume.
Având în vedere că aici peștele este mâncare de bază a locuitorilor trebuie să încerci, cel mai probabil o să ai o surpriză plăcută. Eu am ales pește la toate mesele, sunt în ziua 4 și încă rezist fără nici un efort.
Cum vizităm Delta?
Excursiile în Deltă sunt ușor de achiziționat. Barcagii sunt ghizi locali, iar de implicarea lor depinde reușita unei vizite pe canale. Barcagii sunt cei care știu unde, când și cum trebuie mers pentru a vedea cât mai mult din flora și fauna zonei. Din nou noi am ales Travel Delta Star.
Satele nu trebuie rate, sunt o splendoare. Luați la pas cel puțin un sat și încercați să înțelegeți viața localnicilor, încercați să cunoașteți puțin din lumea lor.
Putem spune că am vizitat delta atunci când am simțit mirosul de scrumbie, am mâncat storceac, am povestit cu localnicii, ne-am plimbat cu barca pe canale, am vizitat cel puțin un sat, am văzut cel puțin un răsărit și un apus.
De ce să vizităm Delta Dunării?
Pentru că locul este unic, nu pentru că spun eu asta, ci pentru că aici Dunărea formează a doua cea mai mare deltă de pe întinsul Europei. Ecosistemul propice a adunat peste 330 de specii de păsări.
În zonele mai liniștite ale canalelor regăsim: pelicani, egrete, cormorani, broaște, broaște țestoase, șerpișori de apă, rațe sălbatice, găinușe și multe, multe altele. Flora unică, este marcată de stuf, nuferi și multe alte surprize pe care trebuie să le descoperi singur, în tihnă.
Cum plecăm din Deltă?
Mai bogați sufletește, mai liniștiți, mai educați, mai sănătoși. O vizită în Deltă este o lecție de biologie în aer liber, dar în același timp este un tratament pentru suflet. Doar ascultându-i liniștea pătrunzi într-o altă lume, o lume a micilor viețuitoare, o lume a trecutului, prezentului și viitorului. Aici descoperi o lume de o realitate pură. O lumea care nu cunoaște zgomotul și poluarea data de dezvoltarea industrială.
Ce trebuie să avem la noi când mergem în deltă:
- Geacă, indiferent de anotimp. Seara este răcoare pe barcă.
- Soluții împotriva țânțarilor (noi am avut noroc și am scăpat de ei în luna mai).
- În Sulina există o farmacie, așa că dacă aveți nevoie de anumite pastile ar fi bine să veniți cu ele de acasă.
- Încălțările să fie comode.
- Loțiune de plaja, pe barcă sau la mare soarele își face treaba foarte bine și loțiunea vă ajută să evitați arsurile.
- Loțiune after sun, dacă totuși o să vă ardeți.
- Pălărie de soare.
- Un alt sfat ar fi să aveți grijă de telefon și aparat foto când mergeți cu barca, accidentele trebuie evitate.
Delta este ca o țară a apelor în care toți au înțeles că fundația este respectul. Dacă oamenii se respectă între ei și toți respectă natura atunci am învins.
Fotografii: Claudiu VATAU