Ohrid, oraș port al lacului cu același, este situat în partea de sud-vest a Macedoniei de Nord.
Orașul vechi, este de o frumusețe aparte. Casele vechi, dar frumos renovate, transformate în unități de cazare, restaurante sau mici magazine artizanale, sunt înghesuite pe coasta dealului. O adevărată comoară, mai multe stiluri arhitecturale s-au unit aici și au creat ceva atât de frumos încât nu îți dai seama dacă străzile acestea înguste spun povești despre pescari sau despre feți frumoși și zâne. Priveliștea asupra lacului este dincolo de așteptări.
Orașul nou, este clasic, asemănător orașelor din această zonă a Europei. Se spune că aici au fost construite 365 de biserici și capele, una pentru fiecare zi a anului.
Povestea orașului vechi se adâncește mult în negura timpului pe când zona a fost cucerită de turcii musulmani și le-au impus creștinilor macedoneni reguli stricte privind dezvoltarea costrucțiilor. Astfel în orașul vechi casele s-au dezvoltat atât pe înălțime adăugându-le încă unul, două sau chiar trei etaje, dar și la nivelul solului reducând spațiul dintre case până ce au ramas fără nicio zonă liberă. Străzile au devenit foarte înguste, iar nevoia de spațiu i-a împins, ajungând să construiască chiar și pestre strădă formând adevărate tunele/poduri.
Lacul Ohrid este, în sine, o adevărată comoară a lumii. Acest ochi imens de apă, împărțit între Macedonia de Nord și Albania este unul dintre cele mai vechi și mai adânci din Europa și adăpostește peste 200 de specii endemice.
Atât lacul cât și orașul fac parte din Patrimoniu Unesco.
Ce vizităm în Ohrid?
Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul Kaneo
Castelul Samoil
Zidurile fortificate ale cetății
Biserica Sfântul Pantelimon
Plaja Kaneo
Biserica Sfânta Sofia
Amfiteatrul
Bazarul Vechi
Biserica Sfântul Jovan Kaneo
Cum am spus și mai sus, numărul bisericilor este foarte mare, fiecare fiind unică și specială. În funcție de timpul alocat sejurului în acest oraș puteți descoperii și alte biserici cu povești și arhitectură diferită.
Turiștii vin aici pentru pitorescul zonei, apa caldă, excursiile cu vapoarele sau catamaranele pe lac, mâncarea bună, prețuri acceptabile.
Informații utile Ohrid:
O zi nu este suficientă pentru vizitarea acestui loc. Un sejur de 3-4 zile ar fi ideal.
Dacă aveți cazare în orașul vechi, verificați întâi dacă aveți parcare în zonă. Străzile sunt extrem de înguste, sunt puține locuri în care puteți lăsa mașina, iar dacă nu sunteți un sofer experimentat vă recomand să o lăsați în apropiere până identificați cazarea și vedeți exact care este situația cu locurile de parcare în zona respectivă.
Prețurile sunt bune atât la cazare cât și la mâncare. Exemplu, un expreso începe de la 1 euro în zona orașului vechi. Cazare cu lake view aproximativ 30 – 40 euro / noapte.
Se pot face diverse activități în aer liber, dar și excursii cu vaporașele.
Apa lacului este caldă în timpul verii, având o temerpatură medie de 25 grade, iar vizibilitate trece de 20 m.
Macedonia de Nord, o țară care nu promite foarte multe când o vedem de pe autostradă în goana noastră spre mare, este de fapt o adevărată comoară turistică ce așteaptă să fie descoperită.